onsdag den 4. maj 2011

En dag i retten.

Vi havde besluttet os for at tage over i retten og overvære en retssag. Inden da lavede vi en lille test på vores forforståelse. Vi vidste at sagen handlede om narkosalg. Den første mand var stor, muskuløs, skaldet, tatoveret, hættetrøje, og kondisko. Eller en lille spinkel mand, lidt nusset i tøjet, hættetrøje og kondisko.

Vi ankom over i retssalen kort inden det skulle begynde, men det var lidt forsinket. Til vores ”overraskelse” var det en kvinde der var tiltalt. Kvinden så ud til at livet ikke altid havde været nemt for hende, hun var bleg, så meget nedslidt ud og håret var uglet.

Hendes forsvarer var en ældre mand, der var meget formelt klædt i gråt jakkesæt. Anklagemyndigheden, var nærmest den diametrale modsætning; han var en yngre mand, klædt i cowboybukser og en sweater.

Da der var tale om en kvinde som stadig sad varetægtsfængslet, var to politibetjente til stede.  Men de sad vel nærmest og kedede sig. For det meste sad de med mobilerne fremme. Vi kunne selvfølgelig ikke se hvad de lavede, men ud fra aktiviteten i fingrene kunne man gætte på at de sad og sms’ede.

De pårørende til kvinden kommer ind. Med det sammen er der en lugt af røg og sprut. Undervejs i retssagen bliver der luftet ud, hvilket er nødvendigt.

Dommeren og lægdommerne kommer ind – alle er kvinder.

Den tiltalte nægter sig skyldig i alle anklager om salg af narko, undtagen i besiddelse af narko.
Anklagemyndigheden og forsvareren gennemgår nu sagen fra hver side. Det er meget svært at følge med i hvad de siger, dels fordi de snakker lavt og så forstår man bare ikke hvad det er de snakker om.

Under sagen får tiltalte lov til at udtale sig. Hun siger at det narko hun havde derhjemme var til eget forbrug, og at hun havde været afhængig længe. Hun havde haft en turbulent barndom, hvor hun havde ansvaret for sine mindre søskende, hvilket gjorde at hun ikke havde tid til fritidsinteresser og dermed ikke fik mulighed for socialt samvær med jævnaldrene. Hendes mor og stedfar var begge alkoholiseret. Uddannelse er også meget begrænset, kun 9. klasses eksamen. Hun har haft nogle små jobs rundt omkring. Hun er depressiv og tager piller, sammen med narkoen og alkohol.

En politibetjent kommer også ind for at vidne, da han var til stede under ransagningen af hendes hjem. Politiet havde fået et tip fra en borger, der havde set mange forskellige mennesker komme og gå hurtigt efter igen.

Dommeren og lægdommeren går ud af rummet, for at tage en beslutning om strafudmålingen. De kommer frem til 3 måneders fængsel, men da hun allerede har sat varetægtsfængslet i 3 måneder, bliver hun løsladt og kan tage med den berørte og glade familie hjem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar