mandag den 23. maj 2011

Social arv

Gennem tiderne har den sociale arv været diskuteret, hvad indebærer dette begreb, og kan det brydes? Dette begreb er et moderne modspil til lægernes tro på genetisk arv.

Definition på ordet social arv: Social arv vil sige, at et menneske overtager viden, holdninger og personlighedstræk fra forældrene gennem opvæksten. I denne brede betydning svarer social arv stort set til det indhold, der lægges i begrebet socialisering, når synsvinkelen er socialisering i familien. Social arv beskriver imidlertid oftest overførelsen af påvirkning fra forældre til børn, når der er tale om negativ arv. Altså hvor børnene bliver bærere af de samme belastende livsomstændigheder og reaktionsmønstre som forældrene.
Bourdieu deler det op i tre sammenhænge, som han mener, betegner begrebet social arv: Økonomisk, Social og Kulturel.
Med økonomisk kapital mener han, adgang til penge og materielle goder, dette kunne f.eks. være børn som ikke har samme mulighed som deres jævnaldrende til at deltage i f.eks. diverse fritidsaktiviteter, eller ikke har mulighed for at de samme materielle gode (mobiler, mærketøj osv.) som kan føre til at barnet føler sig udenfor en bestemt gruppe.
Social kapital, kan forklares på følgende måde: summen af eksisterende eller potentielle ressourcer individet har rådighed over i form af et netværk af stabile relationer. 
Når Bourdieu taler om kulturel kapital, henviser han til dannelse og sproglige kompetencer, som har betydning for om individet kan begå sig i de forskellige arenaer, som han/hun bevæger sig i.
Har man rigeligt af disse kapitaler, får man stor symbolsk gennemslagskraft(symbolsk kapital).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar