lørdag den 7. maj 2011





Når mor eller far skal på en lang `ferie`




Rundt omkring i Danmark sidder der mange børn, som har enten en mor eller far, som er i fængsel, hvad gør det ved børnene når de bliver udsat for denne form for `omsorgssvigt`?

Hvad bliver der gjort for at hjælpe dem gennem den svære tid, ofte går de alene med deres tanker, frustration, skyldfølelse og skam er nogle af de følelser de går og gemmer på. Børnene bliver ofte bedt om, at holde det hemmeligt, børn i denne situation har, ifølge det nationale forskningscenter for velfærd (SFI) dobbelt så stor risiko for at udvikle adfærdsvanskeligheder og psykiske problemer end andre børn.

Mange af disse børn kommer i forvejen fra et belastet miljø, når man så oven i købet har en mor eller far der sidder i fængsel, gør det ikke barndommen lettere, de bliver bange og kede af det, når barnet går rundt med alle disse følelser, er det svært at få hverdagen til at hænge sammen, de har svært ved at koncentrere sig i skolen, nogle kan have svært med at skabe gode relationer med klassekammeraterne.
Børnene har svært ved at få gode relationer til den forælder som er i fængsel, og det er på den anden side svært for forældre som sidder inde, at være en god rollemodel for deres børn. når forældrene kommer ud igen, kan det være svært at få dagligdagen til at fungere, som før fængselsopholdet.

Som det eneste fængsel i Danmark, har Pension Engelsborg oprettet et familiehus, hvor man har mulighed for at afsone den sidste del af sin fængselsstraf, ægtefælle og børn flytter ind i huset og afsoner den sidste tid med den forælder, som har været inde og sidde, man forsøger at gøre det så hjemligt som muligt, således at overgangen fra ikke at have mor eller far hjemme i hverdagen,til at de pludselig igen er en del af børnenes liv, glider lidt nemmere – det er ikke kun børnene som synes denne overgang er svær, de indsatte finder det også svært efter at have været `sat` udenfor familie fællesskabet, at blive en del af det igen. Man forsøger at gøre opholdet (udslusningen) så hjemlig som muligt, der er fokus på at støtte og udvikle familiens relationer.
Der er særlig fokus på børnene, hvilket man tydeligt kan se ud fra nedenstående, som er taget fra Pension Engelsborg:
Omsorgen for børnene er vigtig. Børn er dem, der mærker straffen hårdest, når deres mor eller far afsoner en straf. I familiehuset har vi den faglige kapacitet til at støtte børnene og deres familier og til at genopbygge børnenes identitet og selvværd, som mennesker frem for børn af dømte.
Familierne opholder sig typiske på Engelsborg, mellem 4 uger og 10 måneder.
Link: http://www.pensionengelsborg.dk/

Savn!
Savn er navnet på en nystiftet forening, som hjælper med at skabe et netværk, for pårørende til indsatte – her kan man komme i kontakt med andre i samme situation, der bliver bl.a. arrangeret weekend ophold og sommerlejre. Børnene føler sig ikke udenfor, her har de nogen andre børn at snakke med som ved hvordan det er at være barn af en `kriminel`
Hjemmesiden er super god for både børn og voksne.
Link: http://www.savn.dk/

Ingen kommentarer:

Send en kommentar